Gratis mall för att skriva testamente

Sidan uppdaterad 220117

testamente mallHar du funderat över vem som får ärva dig? Med ett testamente kan du vara säker på att det blir som du vill.

Att skriva testamente behöver inte vara svårt. På Giva Sveriges hemsida finns instruktioner och en kostnadsfri testamentsmall att ladda ned. Giva Sverige är en bransch­förening som samlar många ideella organisa­tioner med olika ända­mål.

Enligt lag ärver i första hand barn, barnbarn och gifta makar. Därefter föräldrar, syskon och syskonbarn. Sammanboende måste skriva testamente för att kunna ärva varandra. Saknas arvingar och testamente går all kvarlåtenskap till Allmänna Arvsfonden.

Bröstarvingarna – det vill säga biologiska och adopterade barn, barnbarn, barnbarnsbarn – har rätt till minst 50 procent av arvet. Men resten kan du fördela som du vill.

Ett testamente ska vara skriftligt. Det räcker inte med att tala om för någon hur du vill ha det.

När du skriver under ditt testamente måste det bevittnas av två personer. De får inte vara släkt med dig, eller vara någon som ska ärva dig. Förvara sedan ditt testamente på ett säkert ställe, till exempel i bankfack eller kassaskåp. Men berätta för närstående var det finns, så att de kan hitta det den dag det blir aktuellt.

Läs mer: broschyren Familjejuridik från hemsidan Gilla din ekonomi.


Källa: Goda Testamentet. (2014). http://godatestamentet.se/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Konsumentnytta och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.