Om berg i Bohuslän: Stöberget

Namn ◊ Stöberget, Grebbestad. Besöksdatum ◊  2013-05-17.

Hitta hit ◊ Berget ligger mitt i centrala Grebbestad, så det kan du inte missa. Toppen når du via trappor från Strandvägen, snett emot där bryggan börjar. Eller om du är bekväm så kommer du från andra sidan berget via Repslagargatan till Bryggeridammen och följer grusvägen upp. Vi såg en vespa parkerad när vi kom upp så det är körbart hela vägen.

Allmänt ◊ Själva berget erbjuder inte så mycket att se. Men väl uppe på toppen ser man det mesta som finns i och runt Grebbestad. En av samhällets prinsar har fixat den nya bänken på utsiktsplattformen.

Utsikten är milsvid. Vi såg hela skärgården till Väderöarna. Ett flertal kajakpaddlare syntes på fjorden som var kav lugn eftersom vinden kom från land.

Inachis io on Arctium tomentosum seen on the m...

Påfågelöga, Inachis io (Foto: Wikipedia

Efter bergsbestigningen blev det en naturskön promenad längs stranden mot Tanumstrand och Sportshopen cirka 1,5 kilometer. Här växer kaprifol, vitsippa, blåsippa, liljekonvalj. Citronfjäril och påfågelöga hade vaknat till liv. En gök gol i fjärran.

Historia ◊ Grebbestad (i dagligt tal hette det tidigare Grebbestö) är benämningen på  ”båtplatsen vid gården Greby”. Greby kommer av Grjotby,  bildat av det fornnordiska ordet för sten, stenig mark. Grebbestad dyker upp i de skriftliga källorna 1610.

Övrigt ◊ På kartor från Lantmäteriet skrivs Stöberget istället Stödberget. Jag kontaktade Lantmäteriet och påpekade detta. Fick följande svar:

”Namnet Stödberget med den nuvarande stavningen har funnits med på de allmänna kartorna från och med år 1978 på det ekonomiska kartbladet 9A3h Grebbestad, kartlagt 1977.

Enligt Ortnamnen i Tanums härad, del 2. Naturnamnen, utg. 2006 av Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG), innehåller namnet Stödberget det dialektala ordet stöde med betydelsen ’plats för något’ i förleden, här snarast ’båtplats’ eller ’fiskeplats’. Ordet stöde uttalas ”stöè” eller ”stöö” i den lokala dialekten. Namnet finns även med på äldre handritade kartor från 1822 och 1848, och skrivs då Stöberget, men denna namnform har inte språkgranskats, vilket är fallet med det nuvarande Stödberget.

I samband med granskningen som utfördes av dåvarande Ortnamnsarkivet i Uppsala, systerarkiv till DAG i Göteborg, rekommenderades Stödberget mot bakgrund av namnets härledning. Namnet bör alltså skrivas Stödberget men uttalas som ”stö-” i förleden. Bokstaven –d– har ofta en tendens att försvinna i uttalet i obetonade stavelser. Jag har just behandlat en fråga om Sundstad eller Sundsta i Karlstad, och det är två andra namn där –d– normalt inte hörs i uttalet, dvs. att man säger ”sunnsta” och ”kallsta”, men skriver Sundsta och Karlstad.”

Referenser
Holmberg, A E. Bohusläns historia och beskrifning/Del 2. Norrviken, Sunnerviken och Oroust. Hämtad 2013-05-18 från http://runeberg.org/aehbhob/2/0064.html
Prinsarna Grebbestad. Hämtad 2013-05-18 från http://prinsarna.grebbestad.com/
Tanumns kommun. (2012, 10 nov). Grebbestad. Hämtad 2013-05-18 från http://www.tanum.se/huvudmeny/kommunpolitik/kommunfakta/kommunenshistoria/ortsinformation/grebbestad.4.7664b4813898b7df9845a4a.html
Wikipedia. Grebbestad.Hämtad 2013-05-18 från http://sv.wikipedia.org/wiki/Grebbestad
Wingård, Rydbom, R. (2010). C, Kulturhistorisk bebyggelseinventering i Tanums Kommun – Del 4a Grebbestad etapp 1. Hämtad 2013-06-16 från http://www.tanum.se/download/18.7664b4813898b7df9862d09/1291200054253/Grebbestad.pdf

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan instruktör/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Bohuslän, Natur & väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om berg i Bohuslän: Stöberget

  1. Ping: Om berg i Bohuslän | Olssons universum

Kommentarsfältet är stängt.