Kôrpehôlas höjder: Skansberget

·

Corydalis 2007

Smånunneört, corydalis intermedia (Foto: Eva the Weaver)

Namn ◊ Skansberget, tidigare Galleberget (Galgeberget).

Besöksdatum ◊ 2013-05-13.

Hitta hit ◊ Det finns en barnvagnsvänlig väg upp på berget från Strömstadsvägen. Sväng in vid det grå Collosseum-huset (som tidigare inrymt Kullgrens Enka och Thordénrederiernas kontor). På andra sidan berget finns trappor upp om man viker in bakom Sportlife på Bastionsgatan.

This picture shows a Heartsease (also Wild Pan...

Styvmorsviol, viola tricolor. (Foto: Wikipedia)

Allmänt ◊ Att gå upp på berget en dag mitt i lövsprickningen i maj är genialiskt. Vitsippor klär marken i böljande vågor. Jag såg styvmorsviol, smånunneört, mandelblom, smörblomma och ännu ihoprullade blad av liljekonvalj som stod i givakt i backen.

Jag har bara varit på berget en gång tidigare, på gökotta med präst och musikkår en kristihimmelfärdsdag för många år sedan.

Naturen är parkliknande, med stigar längs de gamla befästningsvallarna. Här växer ekar, lärkträd, knotiga tallar, hassel och buskar som står i blom just nu. En perfekt lekplats för stadsbarn, tänker jag.

Ha picknick vid dammen en solig dag vore inte heller fel (eller ”gå ut och maja” som vi sa i min barndom). Där kan man få se både grodor och vattenödlor. Vid den branta bergväggen mot hamninloppet trivs fjärilar av olika slag, enligt skyltning.

Mandelblom

Mandelblom, saxifraga granulata. (Foto: Jontibell)

Det är inte särskilt skräpigt, om man jämför med andra ställen. En och annan ölburk och hopknuten hundbajspåse. Men det kanske är någon som städar?

Historia ◊ Skansberget var tidigare omgivet av vatten. Därför var det en bra plats för att anlägga en fornborg, vilket ska ha skett redan under folkvandringstiden (år 400-550 efter Kristus). 1612 beordrade danske kung Kristian IV byggandet av de militära skansar som gav berget sitt namn.

Skyltar berättar om hur bergets har använts i olika tider. Tidigare namnet Galleberget syftar på att bergets topp har använts som avrättningsplats.

Kupolvärnen är från andra världskriget. De tas nu om hand av hemvärnet som restaurerat dem. Tornen har döpts till Kjell och Lasse efter två av de eldsjälar som deltagit i arbetet, läser jag i en artikel från 2010: Skansbergets skyttevärn öppnas för alla. Och än en gång visar det sig att världen är liten. Lasse och hans familj bodde dörr i dörr med min familj när jag växte upp…

Referenser

Skansberget. (2013, 6 mars). Uddevalla kommun.
Wikipedia. Folkvandringstiden.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kôrpehôlas höjder: Skansberget

  1. Ping: Om berg i Bohuslän | Olssons universum

Kommentarsfältet är stängt.