Kôrpehôlas höjder: Agneberget

KlocktornsbergetNamn ◊ Agneberget (Klocktornsberget).

Någonstans läste jag att namnet har att göra med Jesu mormor sankta Anna. Kyrkan nedanför berget kallas ju även sankt Anna kyrka.

Men i en detaljplan från 1996 hittar jag följande citat:

Namnet Agneberget är svårtolkat. Kanske är namnet identiskt med agn, ”(sädes)agnar” med grundbetydelsen något spetsigt. Det påstås att bergets namn bidragit till att kyrkan uppkallats efter S:t Anna.

Besöksdatum ◊ 2013-03-26.

Hitta hit ◊ 69 trappsteg från Stora Nygatan ovanför Kungstorget leder rakt upp på berget. Uppfarten på bilden ovan är lite mer barnvagnsvänlig. Den kommer från baksidan av berget. Gå in via gränden från Studio 32 på Kungsgatan, eller från Stora Nygatan lite bortanför trapporna.

Allmänt ◊ Jag har bara varit här uppe en gång förut, när jag var cirka 14-15 år. Då minns jag att det var vatten i dammen och området var som en liten park med bänkar. Den frekventerades då av det vi kallade ”a-lagare”. 

Nu var dammen torrlagd och hela området såg lite ödsligt ut. Men jag får gå hit när grönskan spirat och se om det känns annorlunda. Se fler bilder av från Agneberget:

Klocktornsberget

Klicka för att se hela bilden.

Historia ◊ På 1700-talet trodde man att det skulle kunna finnas ädla metaller i berget, som koppar, guld och silver. Därför finns det en inmutning ristad i berget. Läs mer>

Den nu torrlagda dammen på Agneberget var tidigare en vattenreservoar för stadens dricksvatten. Den stod färdig 1876. Taket på den kan ses på gamla bilder. Mer om Uddevallas dricksvattenhistoria Uddevallabloggen.


Referens

Antagandehandling. Planbeskrivning tillhörande detaljplan för del av Kv Klocktornet mm.  (1996). Uddevalla kommun, Stadsbyggnadskontoret. Hämtad 2013-06-30 från http://www.uddevalla.se/download/18.65a7fd0c12990ad67f18000280/ua

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kôrpehôlas höjder: Agneberget

  1. Ping: Om berg i Bohuslän | Olssons universum

Kommentarsfältet är stängt.