Kôrpehôlas höjder: Lövåsberget

Namn ◊ Lövåsberget, omkring 55-60 meter högt (enligt vad jag kan se på detaljplanskarta för området)Besöksdatum ◊ Påskafton, 2013-03-30.

Hitta hit ◊ Lövåsberget ligger längs Strandpromenaden, mellan Ica Kvantum och Skeppsviken. Jag gick upp via Repslagargatan  – sväng mot vattnet och gå upp på stigen bortanför Marinhuset. Det finns även en uppfart med ”trappor” från landsidan: Södra Lövåsvägen.

Översiktskarta över Strandpromenaden
.

Allmänt ◊ Fällda ek- och boklöv ligger som ett tjockt täcke på marken längs uppfarten. Det är tydligt varför berget fått sitt namn. Det är ganska brant den sista biten.

Längst där uppe finns en utsiktsplats med bord och bänkar. Tyvärr med de ”obligatoriska” engångsgrillarna och skräp av dryckesförtäring. Någon har luntat runt ett buskage: gräset är svartbränt och luktar färskt av brandrök. Korkat, kan tyckas, eftersom det ligger en oljeindustri vid foten av berget.

Utsikten är magnifik, väl värd promenaden. På vägen ned träffar jag ett ungt par som undrar om det finns någon annan väg ned än den de kom upp. Kanske borde det skyltas bättre?

John PetersonHistoria ◊ Inuti berget finns stora tankar som tidigare fungerade som beredskapslager för olja. Oljeindustrin i Uddevalla startade med John Peterson, ”Peterson på Baan”. Redan 1884 fick han tillstånd att lagra brandfarliga oljor vid berget. Läs mer om John Peterson på Uddevallabloggen. Se också en härlig bild på området Lövåsberget och Skeppsviken från 1928.

Kuriosa ◊ ”Världens största” holk finns på Lövåsberget. Den sattes upp för att hysa ett par berguvar. Men fåglarna vägrade att flytta in… Läs mer>

Referenser

Bohusläns museum. (2006). Pettersson på Ban, pionjär i olja. Skylt längs Strandpromenaden.
Klasson, G. (2007, 16 juni). Petersonska huset. Uddevallabloggen.
Klasson, G. (2010, 31 oktober). Världens största fågelholk finns i Uddevalla. Uddevallabloggen.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kôrpehôlas höjder: Lövåsberget

  1. Ping: Om berg i Bohuslän | Olssons universum

Kommentarsfältet är stängt.