Bråkad gris – långkok med knorr

FläskkarreMedan jag kilade upp och ned i tvättstugan gjorde jag långkok i ugn. En variant på amerikansk pulled pork (eller bråkad gris på svenska).

Hade köpt ett flak fläskkarréskivor med ben på Willys för en human penning. Fixade marinad på äppelcidervinäger, soja, ketchup, paprikapulver, två torkade piri-pirifrukter och två krossade klyftor av färsk vitlök.

Penslade skivorna på båda sidor och la på en plåt att dra en stund (de borde nog ha dragit över natten, tänker jag nu). Sedan fick de gå i ugnen med folie över i tre timmar på 125 graders värme. Sista halvtimmen slog jag av skyn och tog bort folien, ökade värmen till 150 grader för att få lite yta på köttet.

Det blir ganska mycket sky, eftersom köttet är fett. Men väljer man karré med ben så blir det en bra såsstomme.

Pulled pork ska egentligen göras på hel bit som grillas och sedan rivs i strimlor med en gaffel. Men då måste köttet steka mycket längre tid. Skivor passar bra i ett enpersons hushåll utan grill. Mört och gott, blir det!

 

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. This year I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.