Toapappret var bredare förr

toarulleUtan tv får man tid att finurla på tillvarons mysterier. Till exempel varför hållaren till toapappret är mycket bredare än själva rullen? Nu bor jag i ett hus från 1950-talet så jag gissar att det var ”bättre förr”. Det vill säga, att toarullarna var bredare, och det var alltså mer papper på dem.

Det kan ju vara ett sätt att höja priset på en vara, utan att kunden märker det, tänker jag. Smalare rulle, men samma pris. Konsumenter är ju till för att vilseledas, verkar det som nuförtiden.

Man köper det man brukar. Om paketet är lika stort men innehållet mindre – vem kollar det? Upptäckte för ett tag sedan att de tuggummipaket jag köpt i åratal nu inte innehåller 25 bitar utan bara 21. Priset var naturligtvis inte lägre.

Läs: Tuggummibluffen | Louise Konsumentkoll.

I en artikel i Dagens Nyheter från 2003 läser jag att toarullen från början var hälften så lång som en hushållsrulle: 11,5 centimeter. Men ”numera” är den mellan 10 och 11 centimeter. Och det var ju tio år sedan.

En artikel i Ica-Kuriren från 2010 anger att ”Rullarna har blivit omkring en centimeter smalare, de flesta mäter idag 9,9 centimeter”.

Smartsons test från 2011 har rullar av olika bredder, men de smalaste är 9,7 centimeter. Så det verkar krympa med åren.

Edet berättar på sin hemsida:

”Bredden på våra rullar beror på vilken maskin de tillverkas på. Bredden är max 9,9 cm på toalettpapper och denna bredd har vi haft sedan hösten 1998 på hela vårt toalettpappers-sortiment. Det innebär bl.a. att vi kan lasta effektivare vilket ger färre transporter vilket är bra för miljön.”

Varför 9,9 centimeter är mer miljövänligt än 11,5 får jag finurla vidare på.

För övrigt: att köpa det billigaste, eller bästa toapappret är ett detektivjobb. Det är många faktorer att ta hänsyn till: längd, bredd, papperskvalitet, hur hårt pappret är rullat på rullen… Köpa storpack kan löna sig, men kräver förvaring. Inget för en som bor på 36 kvadrat!

Textens läsbarhetsindex är 29, vilket innebär att den klassificeras som mycket lättläst.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Miljö, Olsson filosoferar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.