Tvättade fårskinn med duscholja

I bäddsoffan jag köpte i lördags hittade jag en gammal beige fårskinnsfäll. Kunde väl ha kastat den i soporna, men jag tänkte att den kunde kanske vara skön att sitta på på balkongen. Fast det krävde ju en rejäl tvätt först!

Frågade runt på jobbet om hur det skulle kunna gå till. En arbetskamrat som tvättat fällar för småbarn sa att det finns särskilt schampo. Jag kollade lite på internet efter mer råd. Jo, man måste ha ullschampo annars förstör man fällen. Vanligt tvättmedel har för högt pH-värde och enzymerna är rena döden för ull och skinn.

Ullschampon var inte billig historia, visade det sig. 65-90 spänn, typ. Men jag fick en egen idé. Eftersom medlet skulle innehålla återfettande ämnen och ha ett lågt pH, så tittade jag runt i min egen beauty-box.

Eucerin shower oileucerin waschlotionEucerin duscholja hade rätt egenskaper, så det prövade jag med. Tog även en skvätt av Eucerin washlotion, mild duschtvål. Lät det hela ligga i blöt i badkaret en bra stund i ljummet vatten, och kramade fällen utan att älta den för hårt. Sedan sköljde jag den i flera vatten tills sköljvattnet var klart och fint. Torkade väl utsträckt på en tvättställning.

Gör man fel blir skinnet hårt och stelt, vad jag kunde läsa mig till. Men när den torkat var ullen mjuk och fin, så även skinnet. Så det fungerade!

Textens läsbarhetsindex är 31, vilket innebär att den klassificeras som lättläst.

2013-05-08. Hittade senare mitt eget jättegamla fårskinn på vinden. Det som jag suttit på i bilsätet i åratal. Försökte att köra det i tvättmaskin (ylleprogrammet) med Eucerin duscholja. Det gick inte lika bra. Kanske hade det varit bättre att handtvätta? Kanske hade jag för mycket duscholja?

Fällen är av lite tjockare kvalitet än det jag hittade. Skinnet blev lite tuggummisegt när det var blött, och ludden lossnade i kanterna. När fällen väl torkat igen var det lite stelt. Men det funkar på balkongfåtöljen i allafall.

2013-12-07. Har en fårskinnsboa som jag köpte någon gång på 80-talet. Väldigt lite använd. Tog fram den och hade på mig när jag var på utflykt till Lysekil för ett par helger sedan. Värmde axlarna och nacke gott, men luktade DAMM. Så den fick sig en handtvätt med lite duscholja, den med. Blev jättefin och lockig igen. Och nu luktar den gott!

2015-11-28. Tvättade päls med duscholja

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Konsumentnytta och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.