Demens och munvård – en utmaning

Demens ökar risken för dålig tandhälsa. Men att hjälpa en person med demenssjukdom att borsta tänderna är verkligen en utmaning. Det har jag fått påtagliga bevis för under helgens arbetspass. Men lika viktigt som det är att det blir gjort, lika svårt är det att få den sjuka att medverka och att få tillträde med tandborsten.

Har försökt att forska lite på nätet för att hitta lösningar på problemet. Men ingenstans fann jag några tips på hur man gör praktiskt i situationen. Hittade Mun-H-Center som är är ett nationellt orofacialt* kunskapscenter och resurscenter för hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

*Oro betyder mun, facial betyder ansikte.

bitstöddubbelborsteHär hittade jag dubbeltandborstar som borstar runt hela tanden samtidigt, och Proxident bitstöd, som hjälper till att hålla munnen öppen. Vet inte om det kan fungera när det gäller demens. Men jag ska i alla fall tipsa närstående. Tandvärk måste vara hemskt för den som inte kan berätta att det gör ont, och var det onda sitter.

2020-03-08: Proxident har en specialtandborste som borstar två ytor samtidigt, Superbrush stor och liten. Finns i deras webbshop och på t ex Apotea.

Enligt Vårdförbundet är faktorer som bidrar till försämrad munhälsa för äldre:

   • Brister i munhygien.
   • Minskad salivproduktion. En naturlig följd av åldrandet, som späds på av att många mediciner har muntorrhet som biverkning.
   • Ändrade matvanor. Till exempel att oftare äta kolhydratrika produkter som syrliga karameller, söt eller sur saft som ger risk för syrabildning med pH-fall som följd och därigenom ökad kariesrisk.
   • Mat som ligger kvar i munhålan efter måltiden på grund av sväljsvårigheter, muntorrhet eller minskad känslighet i munmotoriken.
   • Minskad vätsketillförsel.

Många sjukdomar påverkar munhälsan negativt. Vid sidan av demens även depression, diabetes, hjärt- och lungsjukdomar, Parkinson, reumatism, stroke och tumörsjukdomar. Även psykiska sjukdomar och psykisk utvecklingsstörning samt inopererade organ kan bidra till sämre munhälsa.

Att personer med demenssjukdom ofta är muntorra beror på inaktivitet i ansiktets muskler, kombinerat med medicinering. Inaktiviteten kan leda till att personen dreglar och till att mat blir liggande kvar i munnen. Sämre mathållning, problem med minnet och att svälja bidrar till att personen dricker för lite.

Det är tyvärr också ofta så att närstående och personal inte inser hur viktigt det är med rengöring av mun och tänder. Det visar sig att när det är svårt för vårdpersonalen att få hjälpa till, så uteblir ofta tandborstningen. Läser på Demenscentrums hemsida:

Att hjälpa någon med demenssjukdom att sköta sin munhygien innebär ofta en svår etisk balansgång. Att låta någon annan borsta sina tänder  är att ge tillträde till det privata området. För att kunna ge hjälp med munvård på ett värdigt sätt måste vårdaren få personen att känna sig lugn och trygg. Vårdaren måste också kunna anpassa hjälpen på  olika sätt. Att hålla fast någon för att ge munvård är ett övergrepp. Att inte ge någon munvård alls är också ett övergrepp.

Fritt från Demenscentrums kapitel Trygg vård och omsorg ur Guiden.

Referenser

Riktlinjer för bra mun- och tandvård för äldre med behov av vård och omsorg. (2010).
Utgiven av Föreningen BraVå®.
GUIDEN till Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. (2011). Svenskt demenscentrum.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Arbetsterapi, Äldreomsorg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.