Mitt goda vörtbröd

Denna satsen blir två stora limpor, eller tre i form, med en kryddig smak och bra konsistens. Att grädda i form ger bra fason på limporna och det blir lättare att skära jämna skivor. Det är många ingredienser, men en gång om året kan det vara mödan värt, tycker jag.

Vörtbröd till jul

Kryddiga vörtbröd bakade på porter, julmust och smör.

Kryddiga vörtbröd bakade på porter, julmust och smör.

  • 3 torkade pomeransskal
  • 100 gram smör (inte margarin!)
  • 2 flaskor porter (33 centiliter x 2)
  • 1 flaska julmust (33 centiliter)
  • 1,5 dl mörk sirap (eller brödsirap)
  • 50 gram jäst
  • 1 matsked salt
  • 2 tesked malda pomeransskal
  • 1 matsked mald ingefära
  • 0,5 matsked mald nejlika
  • 0,5 msk mald kardemumma
  • 1,5 kg mörkt lantbrödsmjöl
  • 2 deciliter vetemjöl + 1 deciliter till utbakningen
  • 2 dl russin

Till gräddningen: 1 msk sirap utrört i hett vatten att pensla med.

Koka pomeransskalen i lite vatten cirka fem minuter så de blir mjuka. När de svalnat: skrapa bort det vita på undersidan och finhacka skalen.

Smält smöret. Jag gör det på låg effekt i mikron, bara såpass att det blir en tjockflytande massa. Det behöver inte vara hett.

Tillsätt porter, must och sirap och värm till 37 grader. Jag brukar strunta i att värma degspadet, men då krävs längre jästid än vad som anges i receptet.

Lättast är att arbeta degen med maskin.

Lättast är att arbeta degen med maskin.

Smula jästen i bunke. Häll degspadet över jästen tillsammans med hackade pomeransskal, salt och kryddor. Tillsätt lantbrödsmjöl, två deciliter vetemjöl och russin. Arbeta degen väl, cirka fem minuter i matberedare eller tio minuter för hand. Jäs degen cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela i två delar (eller tre om du ska grädda i smord form). Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper. Jäs cirka 30 minuter.

Snyggare limpor när du gräddar i form.

Snyggare limpor när du gräddar i form.

Pensla bröden med sirapsvattnet innan de gräddas i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter i 175-200 grader (beror lite på hur din ugn är. Hellre lite lägre temperatur och längre gräddningstid än att skorpan blir bränd).

Gräddar du bröden i form kan det behövas lite längre tid i ugnen. Jag brukar slå upp limporna när ”ordinarie” tid passerat och grädda limporna utan form en stund om de verkar degiga.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. This year I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.