Ljusa idéer inför advent

Mazarinform blev adventsstake. Tre sorters mossa, och småsten under värmeljusen för att isolera värmen mot underlaget.

Adventstider närmar sig med stormsteg. Uddevalla kommun har redan hängt upp julgirlangerna i city (men inte tänt dem än). Pingstkyrkans loppis dignar av begagnade elljusstakar i trä, ett av mina stora hatobjekt i tillvaron.

När jag ser kontor, myndigheter och villors alla fönster med varsin elljusstake som står och lyser klockan om, tänker jag att vi svenskar är inte särskilt miljömedvetna eller klimatsmarta. Att det är mysigt med ljus i vintermörket får företräde, före omtanken om att vara varsam med resurserna.

Energimyndighetens test från 2011 visar att om en miljon hushåll med varsin fönsterstjärna, elljusstake, ljusslinga och julgransbelysning skulle välja lysdiodlampor istället för glödlampor så kan de tillsammans spara cirka 72 000 000 kilowattimmar (beräknat på om belysningen är tänd dygnet runt i en hel månad).

Den mängden energi kan värma 4 800 villor under ett helt år…

Enligt Energimyndigheten måste du inte köpa ny julgransbelysning eller ljusstake för att kunna använda energismarta lysdioder, LED. Det går att byta till LED-lampor i den utrustning du har. Viktigt att tänka på är att du måste byta ut alla lamporna samtidigt i slingan eller elljusstaken.

För egen del struntar jag i elljus, och kör med levande. Det inte är särskilt miljövänligt, det heller, visar det sig.  Ofta består ljusmassan av paraffin som görs av olja. Behållaren är tillverkad av aluminium som är mycket energikrävande att bryta och framställa. Enligt Naturskyddsföreningen är det bättre att tända vanliga raka ljus av stearin eller vax.

Så när jag köper värmeljus väljer jag bara en sort som är gjord av stearin (tillverkas av fett från djur- eller växtriket). Och så ska naturligtvis aluminiumkoppen lämnas i metallåtervinningen. Viktigt är att ta loss den lilla metallhållaren som veken har suttit i.

Enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) består hållaren av stål, medan koppen är av aluminium. När värmeljus sorteras på återvinningsanläggningen separeras stålet från aluminiumet med hjälp av en magnet. När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål och nytt aluminium. Men om vekehållaren sitter fast i koppen hamnar det tillsammans med stålet. Då brinner koppen upp, aluminiumet förångas och försvinner helt.

Att återvinna aluminium är mycket miljösmart. Då sparas 95 procent av den energi som annars behövs för att göra ny aluminium. Om alla skulle lämna sina metallförpackningar av aluminium till återvinning, sparas lika mycket energi som går åt för att värma upp 8 500 villor under ett år, enligt FTI.

Textens läsbarhetsindex är 42, vilket innebär att den klassificeras som medelsvår, normal tidningstext (förklaring till LIX-värden).

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Miljö, Pyssel och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.