Slånbärslikör och salta bad

Var i Lysekil och promenerade igår, vid Stångehuvud. Det blåste en hel del men solen sken och det var ändå ganska hygglig temperatur. Inte värre än att turen avslutades med ett dopp i lä vid Pinneviksbadet. Kommunalgubbarna höll på att ta upp bryggorna, men vi lyckades pricka in deras lunchrast. Så vi slapp att ”nuda” inför publik.

I bergsskrevorna fanns gott om stora, mogna slånbär. Plockade en ficka full. Har gjort likör på slån för många år redan. Det var det godaste jag druckit. Så jag ska pröva igen. Minns att jag bara hällde sprit på och lät det stå i kylen i en evighet. Det blev ljuva och exklusiva droppar framåt jul.

Hittade ett recept på Kokaihop.se, som ser lovande ut. Kanske testar det. Fast det har en aning mycket socker i.

Slånbärslikör

  • 1 liter frostnupna slånbär
  • 5 dl sprit
  • 4-5 dl socker

Lägg bären i en glasburk och häll på sprit. Låt stå två månader i rumstemperatur.

Sila därefter av spriten, mät den och häll den på flaska.

Lägg tillbaka bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2,5 dl per dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka burken lätt då och då. När bären skrumpnat, silas sockerlösningen och blandas med spriten.

Det går att ”frostnypa bären” själv genom att lägga dem i frys några dagar, men de måste vara mogna när man plockar dem.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. This year I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Natur & väder, Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.