Hembakt knäcke med frön

Ägnade en del av lördagen åt att pröva att baka knäckebröd. Svårast var att kavla tillräckligt tunt, men resultatet blev ändå hyggligt. Tyckte i alla fall goda vännen som fick smaka.

Rågknäcke med frön

  • 50 gram jäst
  • 5 dl rumstempererat vatten
  • 2 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1,5 tesked salt
  • frön (eller hackade nötter) efter behag: pumpakärnor, solroskärnor, linfrön, sesamfrön, valnötter

Gör så här: Lös jästen i vattnet. Blanda i mjöl och salt. Arbeta degen väl. Låt degen jäsa i bunke cirka en timme.

Knåda sedan degen och dela i fyra delar. Kavla tunt på väl mjölat bakbord (annars fastnar det). Kakorna ska vara cirka 2 millimeter tjocka. Avsluta gärna med några tag med kruskavel. Det hjälper till att tunna degen och ger ett trevligt mönster.

Kommentar: Jag kavlade kakorna halvstora först på bakbord (av silikon från Clas Ohlson), men avslutade med att kavla direkt på bakplåtspapper, som fick följa med in i ugnen. Enklare att hantera, tycker jag.

Pensla kakan med lite vatten, och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna i degen så att de fastnar ordentligt. Skär kakan i remsor av lagom storlek.

Kommentar: Funderar på att spreja på vattnet med sprejflaska om jag bakar igen. Tyckte att det blev ojämt fördelat och för mycket vatten på vissa ställen.

Grädda i cirka 15 minuter i 225 graders ugnsvärme. Passa så att det inte blir bränt.

Bryt till bitar när kakan svalnat något. Förvaras i burk med tättslutande lock.

Kommentar: Jag hade inte kavlat tillräckligt tunt, så kakorna var inte riktigt knapriga när jag var tvungen att ta ut dem, så de inte skulle brännas. Det löste jag genom att eftertorka dem i 75 graders ugn i cirka en timme. Precis på samma sätt som man gör med skorpor.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.